Ministar zdravlja Srbije

Lončar: Smanjuje se pritisak, dovoljno mjesta u kovid bolnicama

12:01, 04.08.2020.
Izvor: Tanjug
U kovid bolnicama u Srbiji ima dovoljno slobodnih mjesta da prime sve pacijente zaražene virusom korona, kojima je potrebno bolničko liječenje, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i dodao da više nema potrebe za premještanjem pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu.

Lončar je novinarima, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da se smanjuje broj pregleda u kovid ambulantama i pritisak na sve zdravstvene ustanove.

"Kakve ćemo brojeve imati, zavisi od našeg ponašanja. Ovim smo dokazali da kada se ponašamo disciplinovanije i primjenjujemo mjere, možemo da dođemo do boljih rezultata", rekao je Lončar.

Strategija za Beograd je da prve iz kovid sistema, čim se za to ukaže prilika, izađu Institut za dermatovenerologiju i Institut za reumatologiju i ortopedija "Banjica".

"Svesni smo koliko pacijenata čeka na kožnog ljekara, reumatologa, ortopeda. KCS u ovom momentu prima sve te pacijente", naglasio je Lončar.

Lončar je naveo da se neće žuriti sa vraćanjem kovid bolnica u redovno stanje, kao i da se neće zatvarati kovid ambulante, ali da će se u njima smanjiti broj zdravstvenih radnika, kako bi mogli da iskoriste odmor.

"Moramo odmoriti ljude, jer ne znamo šta će biti u narednim danima", rekao je Lončar.

Dodao je da se neće čekati da se kovid bolnice potpuno isprazne, da bi se vratile u normalan režim rada, već da će parcijalno vraćati dijelove bolnica u pređašnje stanje, kako se ti dijelovi praznili.