Francuski predsjednik

Makron rekao Vučiću: "Mali Šengen" dobar korak ka Evropskoj uniji

07:59, 13.11.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Francuski predsjednik Emanuel Makron podržava "Mali Šengen". Kako navodi, "Mali Šengen" odražava njegovu zamisao kada je u pitanju funkcionisanje regiona prije ulaska u Evropsku uniju, piše Blic, navodeći da je Makron to poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Makron i Vučić su pričali o inicijativi regionalne ekonomske zone. Francuski predsjednik je rekao da je riječ o pozitivnoj ideji, da on tako zamišlja funkcionisanje regiona sve dok sve države ne postanu članice. Obećao je i podršku", navodi izvor lista.

Makron je iznenada pozvao Vučića na sastanak u četiri oka u ponedjeljak uveče, u Јelisejskoj palati, poslije svečane večere koju je organizovao za visoke zvanice.

"Vučić je bio prvi predsjednik koga je primio na bilateralni sastanak i jedini sa kojim se sastao u svom kabinetu. Sastanak je počeo kasno u salonu u kome su izložene slike Pikasa i Miroa. Makron mu je pokazao umjetnine, poslužio ga konjakom iz 1914. godine i u prijateljskom razgovoru tražio od Vučića da mu ispriča o situaciji u Srbiji i regionu", otkriva izvor Blica.

Navodi se da je posebna pažnja bila posvećena "Malom Šengenu".