Na Kosovu privedena novinarka Tamara Grujić

17:51, 18.04.2021.
Pripadnici Kosovske policije priveli su danas u Vučitrnu novinarku Tamaru Grujić koja realizuje emisiju "S Tamarom u akciji", dok je sa članovima svog tima snimala nekoliko javnih lokacija za potrebe emisije, saopštio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković navodi da Tamaru i članove njenog tima policija već nekoliko sati drži u stanici, iako nisu počinili nikakvo krivično djelo, te zatražio da bez odlaganja budu pušteni na slobodu i da im se omoguću da nesmetano rade svoj plemeniti posao.

- O njihovom bezrazložnom hapšenju obavijestili smo i sve relevantne međunarodne predstavnike u pokrajini, a očekujemo i reakciju svim medijskih udruženja - naveo je Petković.

On je naveo da je Grujićeva u saradnji sa Kancelarijom realizuje projekat obnove nekoliko kuća za socijalno ugrožene Srbe na Kosovu i Metohiji, te da je u sklopu tih aktivnosti danas željela da u Vučitrnu snimi Most braće Vojinovića i stari grad Kaljaju.

- Međutim, policija ih je tom prilikom privela. Ovo je nastavak šikaniranja i maltretiranja novinara iz centralne Srbije koje vlasti u Prištini mjesecima onemogućavaju da rade svoj posao, braneći im ulaz, a sada su pribjegli drastičnijim metodama i privođenju medijskih radnika - ističe Petković.

On ukazuje da je očigledno da u Prištini žele da zataškaju pravu istinu o teškom životu Srba u južnoj pokrajini i da sa tim ciljem neće prezati ni od primjene ovakvih metoda zastrašivanja.

- Nedopustivo je da medijski radnici budu mete bilo čije politike i neophodno je da im se omogući da bez smetnje i opstrukcije obavljaju svoj posao - naveo je Petković.