Pisanje medija

Nakon oštrog odgovora Vučića, Palmer povlači ultimatum?

08:39, 04.11.2019.
Izvor: Tanjug
Iako je američki zvaničnik Metju Palmer u Prištini poručio da Srbija ne može u EU ako ne prizna nezavisnost Kosova, nije isključeno da u Beogradu ublaži stav.

Do preokreta bi, objašnjavaju sagovornici lista "Kurir", moglo da dođe pošto je na Palmerove prijetnje uslijedio oštar odgovor predsjednika Srbije da Srbija neće trpjeti poniženja i da su na taj način pregovori praktično obesmišljeni.

A Palmerov zadatak je, ističu, da obnovi dijalog, a ne da ga blokira.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović očekuje da Palmer danas u Beogradu razjasni odakle takav ultimativni stav SAD i onda da se vidi ima li šanse za obnovu dijaloga.

"Pretpostavljam da će u razgovoru sa Vučićem da bira blaže reči ili čak povuče ono što je rekao u Prištini, kako bi umirio naše nezadovoljstvo. Nije isključeno da promeni ploču. Morao bi da to uradi, ako hoće nastavak dijaloga. Ne možete ucenama da vodite dijalog", rekao je Jovanović.

Obrazlaže da je posao Palmera da ima elastičan pristup, a ne da presjeca kategoričkim stavovima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da cinično djeluje kada neko Srbiju uslovljava prijemom u EU, bilo da se radi o KiM ili nekom drugom problemu, jer već dvije decenije traje priča o evrointegracijama, koje su, čini se, sve dalje.

"Zato jeste smiješno kada to rade SAD, koje su u sukobu sa EU i obesmišljavaju je. Jeftina tragikomedija je ta predstava u kojoj SAD podržavaju Britaniju da izađe iz EU, dok Srbiju uslovljavaju prijemom u Uniju, ako se odreknemo KiM", rekao je on.