Pet godina robije

Nasilnik pratio djevojku, pa nasrnuo na nju

12:24, 10.03.2021.
Izvor: Telegraf.rs
Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio na pet godina zatvora Stefana Stamenkovića (25) iz leskovačkog sela Guberevac zbog pokušaja silovanja Nišlijke (24). Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu izrečena 10. jula prošle godine, a na koju su Stefanovi branioci izjavili žalbu.

Do stravičnog napada je došlo 30. avgusta prošle godine u hodniku stambene zgrade na Keju Kola srpskih sestara u kojoj djevojka živi. Ono što ovaj slučaj čini još užasnijim je što je seksualni predator pratio djevojku iz kafića u kojem je bila sa momkom, sačekao da on ode nakon što je dopratio do kuće, a zatim je napao.

Stefanov branilac Dragan Mladenović tražio je da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje zbog bitnih povreda ZKP, nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja i krivične sankcije. Alit Amzić, koji ga je branio po službenoj dužnosti izneo isti zahtev, ali je ostavio mogućnost da se Stefanu sudi za blaže krivično djelo, nedozvoljene polne radnje te da se osudi na kućni zatvor bez primene elektronskog nadzora.

Međutim, Apelacioni sud je obje žalbe odbacio kao neosnovane i Stefana ponovo osudio na petogodišnju zatvorsku kaznu.

– Neosnovano se žalbom tvrdi da je izreka presude nejasna. Sud je utvrdio da sadrži jasan i dovoljan opis radnji kojima je optuženi ostvario sve bitne elemente krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Takođe, ne može se prihvatiti žalbeni navod da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno jer je navodno zasnovano samo na iskazima oštećene koja ih je mijenjala, te da nije dokazan umišljaj optuženog, odnosno da nije htio da je prinudi na obljubu već eventualno samo na nedozvoljene polne radnje – naveo je Apelacioni sud.

– Pravilno je utvrđeno da se radi o pokušaju silovanja ne samo na osnovu iskaza oštećene već i medicinske dokumentacije u kojoj su konstatovane brojne povrede koje je oštećena zadobila prilikom pružanja otpora, a djelimično i iz odbrane optuženog. Pravilno je prihvaćen iskaz oštećene koja je u svim fazama postupka opisivala način na koji je optuženi primenjivao nasilje, ugriz za lijevi obraz, stiskanje u predjelu vrata, zadavanje udaraca pesnicom u galvu, obaranje na pod…Da se radi o pokušaju obljube svjedoči kontinuirani pokušaj skidanja šortsa, prislanjanje donjeg dijela tela optuženog uz njeno uz riječi: – Ako nećeš seks, uzeću ti telefon! – dodato je u obrazloženju, prenosi Telegraf.

U postupku po žalbi, nije prihvaćen ni stav branilaca da optuženi nije preduzeo prinudu radi vršenja obljube, već radi polnih radnji jer joj nisu konstatovane povrede u predelu genitalija, a kada je savladao, nije izvršio silovanje.

– Sud je ustanovio da mu je namjera bila da izvrši silovanje, ali da djelo nije dovršio zbog ponašanja oštećene koja mu je sve vreme pružala trajan, aktivan i dosljedan otpor, opirala se, pomjerala i uzvraćala udarce. Takođe, postojao je direktan umišljaj jer je djevojku pratio do ulaza u zgradu sa ciljem da sa njom ima seksualni odnos, nije odustao ni kada ga je odbila, a njegova uračunljivost nije bila upitna – naveo je Apelacioni sud.

Ocjenjujući odluku o krivičnoj sankciji, sud je bio stava da su pravilno cijenjene i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

– Od olakšavajućih okolnosti uzeta je u obzir ranija neosuđivanost optuženog, životna dob i lične i porodične prilike, kao i svest o izvršenom djelu. A od otežavajućih, cenjen je stepen ugroženosti zaštićenog dobra te posljedice po fizičko i psihičko zdravlje oštećene – piše u pravosnažnoj presudi.

Apelacioni sud je naveo da se kaznom od pet godina zatvora ostvaruje individualna i generalna prevencija koja se ogleda u izražavanju društvene osude za ovo delo, jača se moral i učvršćuje obaveza poštovanja zakona.

Žrtva seksualnog predatora progovorila je za medije i iznijela detalje svirepog napada.

– Išao je iza mene i pričao nešto nesuvislo kao: “S kim se ti to ljubiš, koji su to slijepci?” Smatrala sam da će na tome ostati i krenula ka vratima zgrade da bih iznenada osjetila udarac s leđa. Oborio me je i ugrizao za obraz, pokušavao je da mi skine šorts, ali sam srećom imala jak kaiš tako da se mučio, a ja sam se grčevito odupirala što ga je iznerviralo. Počeo me je da me udara pesnicama po glavi, mislila sam da ću se onesvijestiti. Uspjela sam da dograbim telefon kako bih pozvala pomoć, a on je pokušao da mi ga uzme. Dok smo se otimali oko aparata, uspjela sam da ga odgurnem i on je proletio kroz vrata koja su se automatski zatvorila. On je bio toliko drzak da je ostao pred vratima ne pokušavajući da pobjegne. Otrčala sam do stana, pa je moja mlađa sestra pozvala policiju i mog momka, a on je iste večeri uhapšen – opisala je napad djevojka.

Ako trpite nasilje ili poznajete nekog ko trpi nasilje pozovite SOS telefon 0800 – 35 00 36.