Darija Kisić Tepavčević

Oboljeli koji nemaju izražene simptome su tempirane bombe

21:57, 03.04.2020.
Izvor: Blic
Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je korona virus najopasniji na početku i na kraju inkubacionog perioda, jer oboljeli ne mora da ima simptome Covid 19, a može lako da zarazi druge.

– Kod ove infekcije čovjek je najopasniji pred kraj inkubacionog perioda i na početku, jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge. Tu osobu možemo da posmatramo kao tempiranu bombu, koja nesvjesno širi zarazu – rekla je Kisić Tepavčevič u emisiji Oko na RTS.

Zbog toga ne treba da budemo sebični, već svi treba da se ponašamo kao potencijalni nosioci virusa.

– Kada bi ovog momenta svi poštovali mjere socijalnog distanciranja, sa teoretskog aspekta i isteka inkubacionog perioda, imali bismo nula oboljelih. Rezultate ovih pooštrenih mjera vidhećemo za dvije nedjelje. Ovo socijalno distanciranje nije emotivno distanciranje, baš naprotiv, ovo je ulaganje u zdravlje naše populacije kako bismo što prije izašli iz ovakve situacije – dodala je Kisić Tepavčević.

U petak je zabilježen najgori dan u Srbiji od početka izbijanja epidemije – još osam osoba je preminulo, dok je 305 novih zaraženih.

– Period inkubacije je 14 dana, većina slučajeva je zaražena prije nedjelju ili dvije. Očigledno je bilo druženje među ljudima iako su donijete mjere. Ljudi nisu shvatili ozbiljno koliko je ovo opasno. Za ovu bolest trenutno ne postoji lijek, jedino što možemo da uradimo je da se udaljimo jedni od drugih na bezbjednu razdaljinu – objasnila je ona, prenosi Blic.