EFSA

Od decembra većina voća neće smjeti da se unese u EU

09:36, 29.10.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Od 14. decembra stupa na snagu propis koji definiše da će biljke koje putnici iz Srbije žele da unesu u zemlje EU, morati da imaju fitosanitarni sertifikat, piše Blic.

Kako je tom listu rečeno u Evropskom tijelu za bezbjednost hrane (EFSA), to znači da će se putnicima na granici sa, na primjer, Mađarskom ili Hrvatskom, oduzimati većina voća, poput jabuka, krušaka, šljiva i trešnji, ali ne i banane, ananas, kokos, durijan i urme.

Blic navodi da su stroži pravilnici o tome šta putnici smiju da unesu u EU napravljeni zbog biljnih štetočina, kao dio direktive Unije koja se odnosi na voće i povreće, a koja se primjenjuje u zavisnosti od procjene.

Na listi biljnih štetočina te evropske institucije zbog kojih su poostrena pravila su 20 karantinskih štetočina koje se množe i šire, među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xulella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

"Izbor štetočina zasnovan je na procjeni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir vjerovatnoću širenja, uspostavljanja i posljedice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriji EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra", navode u EFSA.

Nova pravila, kako dodaju, imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka, kao i sigurnu trgovinu i ublažavanje uticaja klimatskih promjena na zdravlje usjeva i šuma.

U EFSA tvrde da će od novih pravila imati koristi i građani, uzgajivači i poljoprivrednici.

Ova pravila, napominje Blic, neće pogoditi izvoznike ovih vrsta voća jer oni svakako moraju da imaju fitosanitarni sertifikat, za razliku od građana koji putuju u zemlje EU.