Otvorena biračka mjesta

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji

08:03, 21.06.2020.
Izvor: Srna
U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.385 biračkih mjesta.

Biračka mjesta otvorena su jutros u 7.00 časova, a građani svoju dužnost moći će da obave večeras do 20.00 časova.

Glasanje će biti organizovano i na više od 40 biračkih mjesta van Srbije.

Prve procjene rezultata očekuju se ubrzo poslije zatvaranja birališta, kada prestaje izborna tišina, a Republička izborna komisija će zvanične konačne rezultate saopštiti najkasnije 96 časova od završetka glasanja.

Na parlamentarnim izborima, 12. od uvođenja višestranačja, učestvuje 21 izborna lista. Biraće se 250 poslanika koji će činiti Narodnu skupštinu u naredne četiri godine, pri čemu je čitava Srbija jedna izborna jedinica.

Prva na glasačkom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", a slijede liste "Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju".

Slijede liste "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković", "Ujedinjena demokratska Srbija", "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca", "Metla 2020" i "Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija".

Na listiću su i "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici", "Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović", "Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana", "Suverenisti" i "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina".

Učestvuju i "Grupa građana: 1 od 5 miliona", "Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka", "Čedomir Jovanović - Koalicija za mir", "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" i "Pokret Levijatan - Živim za Srbiju".

Na izborima za pokrajinsku Skupštinu Vojvodine bira se 120 poslanika.

Izbore će pratiti 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača.

Osim posmatračke misije ODIHR /Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava/, izbore u Srbiji prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Direktor Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je juče da zbog virusa korona zadržavanje na biračkom mjestu ne bi trebalo da bude duže od 15 minuta, a preporuka je i da se drži distanca od jednog metra, nosi maska, rukavice i da budu postavljena sredstava za dezinfekciju.

Izbori u Srbiji bili su zakazani za 26. april, ali su odgođeni jer je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije virusa korona.