Skup raskolnika

Patrijarh Kiril poručio Irineju: Ne priznajte ukrajinsku crkvu

12:22, 26.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril obratio se Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, kao i poglavarima pomjesnih pravoslavnih crkava, pozivajući ih da ne priznaju rezultate nezakonitog skupa raskolnika nedavno održanog u Ukrajini i novoformiranu pseudocrkvenu strukturu.

U pismu uručenom srpskom i drugim patrijarsima poglavar Ruske pravoslavne crkve /RPC/ ih je pozvao da dignu svoj autoritetni glas i koliko mogu pomognu da se zaustave rušilačke akcije za pravoslavlje, prenosi "Sputnjik". 

"Pozivam vas i sve u /vašoj/ svetoj crkvi da ne priznate novoformiranu pseudocrkvenu strukturu i da sa njom ne stupate u opštenje", piše patrijarh Kiril u pismima upućenim 20. decembra. 

Na sajtu Moskovske patrijaršije je saopšteno da je parijarh Kiril zamolio poglavare pomjesnih pravoslavnih crkava da se mole za "progonjenu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i braću i sestre koji pate i trpe izrugivanja i poniženja zbog vjernosti svetom pravoslavlju". 

Patrijarh Kiril je ocijenio da je kanonskom pravoslavlju u Ukrajini i čitavom svijetu "nanijeta teška rana". 

On je napomenuo da je 15. decembra u Kijevu, uz neposredno učešće i direktno posredništvo državnih vlasti Ukrajine, održan skup "jerarha, sveštenika" i laika dvije ukrajinske raskolničke grupe. 

Učesnici tog, kako je naveo, nelegitimnog skupa koji su zasjedali u istorijskom hramu Sofije Kijevske, samoproglasili su se objedinjujućim saborom, a zapravo takozvano ujedinjenje se sastojalo u "spajanju šizmatičkih organizacija od kojih je formirana jedna". 

Osim patrijarhu srpskom Irineju, poslanice su upućene i papi rimskom, patrijarsima aleksandrijskom, antiohijskom, jerusalimskom, gruzijskom, rumunskom, bugarskom, kao i arhiepiskopu kiparskom, atinskom, albanskom, poljskom, češkom i američkom.