Ponovno zastrašivanje srpske djece na Kosmetu

12:32, 08.03.2020.
Izvor: Srna
Na pomoćnom objektu Osnovne škole "Miladin Mitić" u Preocu kod Gračanice jutros je iscrtan albanski dvoglavi orao, na istom mjestu gdje je nedavno bio ispisan grafit "UČK" sa prijetećim porukama srpskom stanovništvu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Iz Kancelarije su upozorili da su u posljednje vrijeme na školskim objektima u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji sve učestalija ispisivanja provokativnih i prijetećih poruka.

"Očito je da oni koji stoje iza takvih napada računaju s tim da će najefikasnije onespokojiti i zastrašiti srpski narod targetirajući djecu. Ovo je prava slika odnosa Prištine prema Srbima na Kosovu i Metohiji", ističu iz Kancelarije.

Kancelarija je ukazala da tamo gdje su prijetnje, zastrašivanja i nasilje nema mjesta dijalogu, kao i da su Srbi na Kosovu i Metohiji današnju šovinističku poruku dobro razumjeli.

"Ali, to ih neće pokolebati u namjeri da se bore za svoja prava i opstanak na svojoj zemlji", poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Postavlja se pitanje, kažu u Kancelariji, kada će međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji najzad uvidjeti da situacija poziva na uzbunu i hitno i odlučno djelovanje prije nego što velikoalbanski šovinizam u južnoj srpskoj pokrajini preraste u otvoreno nasilje.