Beograd

Porodilja preminula 5 dana poslije carskog reza: Prije korone bila zdrava, stradali joj srce i pluća

11:09, 07.04.2021.
Izvor: novosti.rs
Zaražena trudnica D. T. (29), koja je zbog teškog stanja bila priključena na respirator i hitno porođena carskim rezom u devetom mjesecu trudnoće, preminula je u nedjelju uveče u KBC "Dragiša Mišović".

Pet dana nakon porođaja došlo je do teških komplikacija u radu pluća i srca. Korona je, nažalost, izazvala fatalne posljedice kod mlade djevojke koja je prije zaražavanja bila potpuno zdrava.

Stradali srce i pluća

Ljekari ove ustanove danonoćno su se borili za život mlade mame.

- Devojka je porođena u prošlu sredu u vrlo teškom stanju. Bila je priključena na respirator i, srećom, porođaj je dobro prošao i njena beba je stabilno i trenutno se nalazi u Institutu za neonatologiju. Ali njeno stanje je i dalje bilo kritično i tim lekara je danima davao sve od sebe da je spasi. Peti dan posle porođaja zdravstveno stanje joj se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce. Uprkos naporu i trudu celog tima, ona je preminula u nedelju uveče - kaže izvor Novosti i dodaje:

- D. T. je u devetom mesecu primljena u KBC "Dragiša Mišović" u veoma teškom stanju usled zaražavanja koronavirusom. Posle nekoliko dana klinička slika joj se pogoršala i respirator je bio jedini spas. Zbog teškog stanja, ali i bezbednosti bebe urađen joj je hitan carski rez, koji je protekao bez problema.

Za život u ovoj ustanovi bori se i porodilja J. A. (33). Ona je takođe na respiratoru, a zbog posljedica opasnih po život, porođena je prošle nedjelje carskim rezom u osmom mjesecu trudnoće. Prema riječima ljekara, borba i dalje traje, ali je za sada stabilno i svi parametri se prate. Na sreću, i njena beba je u dobrom zdravstvenom stanju.

Zbog sve jezivijih posljedica koje ostavlja kovid-19 ljekari apeluju da se i trudnice vakcinišu. Jer, kažu oni, vakcina jedina može da spriječi smrtnost.

Vakcina je bezbjedna

Doktor Radomir Aničić iz GAK "Narodni front" napominje da trudnice slobodno mogu da se vakcinišu i da su to i stavovi svjetskih ljekara.

- Na samom početku pandemije bila je preporuka da žene ne planiraju trudnoću, niti su se u tom momentu radile vantelesne oplodnje. Kako je vreme prolazilo, sve trudnice koje su bile zaražene bile su dobro, kako one, tako i deca. U međuvremenu saznali smo da je jedino oružje protiv ove pandemije vakcinacija. Sve žene koje planiraju trudnoću ili su trudne slobodno mogu da se vakcinišu. To je stav lekara na svetskom nivou, pa smo naše buduće mame savetovali da se vakcinišu - naglašava Aničić i ističe:

- Nema kontraindikacija nakon vakcinacije kod trudnica, čak i one žene koje su u procesu vantelesne oplodnje mogu da se vakcinišu. Bilo je žena koje su imale kovid u ranoj trudnoći, pa su se desili rani pobačaji!

Korona već odnijela živote dvije trudnice u Nišu

Trudnica iz okoline Doljevca (27) preminula je 21. jula u KC 'Niš'. Ona je dan prije toga poslije porođaja izgubila bebu. Bila je na respiratoru i liječena je po svim protokolima kao kovid pacijent.

Samo nedjelju dana kasnije, isto od posljedica korone, umrla je trudnica iz Vranja (34), koja je takođe bila hospitalizovana na ovoj klinici. Zbog teškog stanja porođena je carskim rezom i rodila je dječaka od 900 grama. Na sreću, beba se oporavila i nakon nekoliko mjeseci puštena je kući. Trudnica je preminula nakon porođaja, jer je došlo do srčanog zastoja.