Ana Brnabić

Povećanje penzija za pet, smanjenje nezaposlenosti ispod deset odsto

10:06, 28.09.2019.
Izvor: Srna
Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je od 1. januara povećanje penzija za pet odsto i izrazila nadu da će u narednim mjesecima nezaposlenost biti spušten ispod deset odsto.

"Razmišljali smo posljednjih osam mjeseci o posebnim mjerama za podsticanje zaposlenosti mladih i ukoliko parlament da podršku Vladi imaćemo ih od 1. januara 2020. godine", rekla je Brnabićeva za RTS.

Brnabićeva je navela da je povećanje penzija od pet odsto sigurno, ali da će sa MMF-om razgovarati koliko se iznad toga može ići, a do kraja godine najavila je jednokratnu pomoć za penzionere od 5.000 dinara /42,3 evra/.

Ona je dodala da visina penzija neće zavisti od dobre ili loše volje Vlade nego će se usklađivati sa visinom inflacije i plata.

Premijer Srbije najavila je posebne mjere za podsticanje zaposlenosti mladih koje će Vlada predložiti sa setom zakona Skupštini i, ukoliko ih parlament podrži, sa njima će se krenuti od 1. januara 2020. godine.

Te mjere, kako je pojasnika, konkretno znače da će poslodavci, koji zapošljavaju dodatan broj mladih i one koji nisu bili zaposleni tokom ove godine, biti oslobođeni čak 70 odsto plaćanja poreza na zarade i doprinose u prvoj godini poslovanja.

Brnabićeva je istakla da je od 10. avgusta nezaposlenost u Srbiji pala je na 10,3 odsto, dok je 2012. godine bila veća od 25 odsto, ali da je nezaposlenost mladih i dalje relativno visoka, 24,4 odsto.

Brnabićeva je rekla da neće biti zaboravljen ni oni koji rade privremene poslove, a ima ih oko pola miliona u Srbiji.

Pročitajte još:

Stravična saobraćajka: Automobil završio na krovu, poginula žena

Minut ćutanja za Žaka Širaka: Srbi zviždali i uzvikivali "terorista"

Uhapšena dva lica zbog napada na portal "Radio Sarajevo"

Ubijala je sa mnom, a i mene i muža varala je s drugim muškarcima

Deliću određen jednomjesečni pritvor

Italijanski humanitarac poručio mladoj Šveđanki: Srpskoj djeci sa Kosova je ukradeno djetinjstvo

Počelo ispitivanje da li su "ranitidin" i "ranisan" kancerogeni