Prvi rezultati izbora na Kosovu i Metohiji

21:11, 14.02.2021.
Izvor: Tanjug
Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, vodi pokret Samoopredeljenje sa oko 40 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odso glasova, prenosi portal Zeri.

Na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima glasalo se u 38 opština, na 888 biračkih jedinica, odnosno 2.382 biračkih mesta.

Na izbore je izašlo 812.984 glasača, odnosno 46,90 odsto.

Samoopredeljenje vatrometom slavi prve rezultate

Pokret Samoopredeljenje vatrometom je proslavio prve preliminarne rezultate vanrednih parlanmentarnih izbora, po kojima je osvojio više od 50 odsto glasova, odnosno oko 58 mesta u skupštini.

Članovi strankje organizovali su vatromet nedaleko od sjedišta stranke u Prištini, ali i u Peći gde je Pokret osvojio više od 51 odsto glasova, prenosi Bota sot.

Prve izlazne ankete: Ubedljivo vođstvo Samoopredeljenja

Prema prelimarnim rezultatima izlaznih anketa, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

Prema podacima izlazne ankete PIPOS-a, koju je objavila televizija Klan Kosova, Samoopredeljenje je osvojilo 41,8 odsto glasova.

Kako se navodi, Demokratska partija Kosova je na drugom mestu sa 16,5 odsto glasova, na trećem je Demokratski savez Kosova sa 15,2 odsto, dok je Alijansa za budućnost Kosova osvojila 7,2 odsto glasova.

Izlazne ankete objavili su i "Albanijan post" i Kanal 10 neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta, a prema njihovim rezultatima Samoopredeljenju je pripalo 53 odsto glasova, prenosi prištinski Reporteri.

Prema toj anketi, Demokratska partija Kosova ima 20 odsto glasova, Demokratski savez Kosova 17, a Alijansa za budućnost Kosova sedam odsto glasova.

Na sjeveru Kosova i Metohije izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborina dostigla je 70 odsto, rekli su ranije u organizaciji "Demokratija na delu" (DnD) koja prati izbore na cjelom KiM.

Na teritoriji cjelog Kosmeta, izlaznost je 42 odsto, rekao je za Tanjug koordinator DnD za sjever Dušan Radaković.