Radniku mašina otkinula ruke do lakata, kolege mu podvezale rane i spasle život

18:52, 07.04.2021.
Ivanjičanin S.G. (59) sinoć je na radnom mjestu ostao bez obje ruke koje mu je otiknula mašina, a veliko je pitanje da li bi uopšte preživio da mu prisebne kolege nisu zaustavile obilno krvarenje.

Nesreća koja je iskusnog majstora ostavila bez ruku dogodila se u utorak nešto pre 20 sati u Ivanjici u pogonu prošle godine otvorene njemačke fabrike, koja se bavi proizvodnjom dijelova za njemačke proizvođače automobila, piše Blic.

Prema nezvaničnim saznanjima Blica, nemio događaj zbio se pred kraj treće smjene, kada je S.G, inače iskusan i dobar alatničar, na poziv rukovaoca jedne mašine došao da izvrši određenu intervenciju. Mašina je u trenutku uhvatila njegove ruke i – otkinula ih do lakata. Kolegi koji je jaukao od bolova i sve vrijeme bio svestan i znao da je ostao bez ruku od kojih je živio, u pomoć je pritrčalo nekoliko radnika koji su poskidali kaiševe i podvezali mu rane.

Nekoliko minuta kasnije u fabriku je pristigla ekipa ivanjičke hitne pomoći.

"Tjelesne povrede koje je zadobio su ekstremno teške, mašina mu je otkinula ruke u nivou gdje ima velikih krvnih sudova, pa je postojala ogromna mogućnost da iskrvari. Možemo samo da nagađamo šta bi se desilo da mu kolege nisu pružile prvu pomoć, da su čekale da mi dođemo. Bukvalno su mu dali šansu da ljekari ivanjičkog Doma zdravlja zbrinu pacijenta i u svjesnom stanju da dovezu u bolnice u Čačku. Tako zbrinut mogao je odmah da uđe u operacionu salu. Da se nesreća dogodila negdje gdje nije bilo nikoga oko njega S.G. najvjerovatnije ne bi preživio", ispričala je za Blic dr Marijana Lišanin, ljekarka službe Hitne pomoći iz Ivanjice.

Ona kaže da je tokom intervencije razgovarala sa pacijentom koji joj je govorio: "Doktorka, sve znam, svega sam svjestan".

Po nalogu Inspekcije rada Moravičkog orkuga odmah poslije nesreće naloženo je da se obezbijedi zatečeno stanje, zabranjen je prilaz dijelu pogona u kome je S.G. izgubio ruke.

Vukić Lekić, šef odsjeka Inspekcije rada, kazao je za Blic da je u srijedu ujutro otpočeo inspekcijski nadzor na utvrđivanju uzroka nastajanja povrede u kome će pomoći i snimci s video-nadzora.

Prema nezvaničnim informacijama iz Opšte bolnice Čačak, S.G. je odmah po prijemu u ovu ustanovu operisan i njegovo stanje je stabilno. Veliki posao na spasavanju pacijenta, priznaju u čačanskoj bolnici, obavile su kolege S.G. kao i tim ivanjičkog Doma zdravlja.