Kosmet

Rebić i Drecun: Upad ROSU - reakcija na poraz u Interpolu

09:25, 16.10.2019.
Izvor: Srna
Direktor policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je da je najnoviji upad specijalne jedinice prištinske policije (ROSU) na sjever Kosmeta vid zastrašivanja srpskog naroda nakon poraza koji je Priština doživjela u Interpolu.

Rebić je istakao da je srpska policija imala saznanja da će u toku noći doći do upada na sjever Kosmeta, te naveo da su u akciji koja je izvedena mimo svih propisa i rezolucija učestovala 24 blindirana automobila.

On je naveo da je Beograd spreman da reaguje ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda sa Kosmeta, izrazivši uvjerenje da do toga ipak neće doći i da će međunarodna zajednica to da spriječi.

Kada je riječ o povlačenju zahtjeva Prištine za članstvo u Interpolu, Rebić je rekao za RTS da je Srbija u ovom slučaju sačuvala međunarodno pravo.

On je naveo da su predstavnici Srbije na svim nivoima bili izuzetno angažovani i prilikom međunarodnih kontakata uporno iznosili argumente zašto samoproglašeno Kosovo ne smije biti član Interpola.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je upad ROSU na sjever Kosmeta demonstracija sile za javnost nakon debakla u Interpolu, te ukazao na nastavak političke priče u vezi sa Srpskom listom i njenom marginalizacijom.

On je upozorio da Priština neće odustati od namjere da uzme mandate Srpskoj listi i da ih dodijele Srbima koje bi prišinske vlasti željele u institucijama.

Drecun je upitao da li je Priština na sve ovo ohrabrena nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Drecun je pojasnio da je krajnji cilj svega što se dešava da se Beograd onemogući da posredstvom Srpske liste učestvuje u političkom životu Kosova.

Dva lica uhapšena su u jutrošnjoj akciji kosovske policije na sjeveru Kosovske Mitrovice u vezi sa ubistvom lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, saznaje Srna.