Doživotni zatvor

Roditelji otete djevojčice očekuju najtežu kaznu za Malčanskog berberina

21:04, 03.04.2020.
Izvor: Blic
Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića (46), poznatijeg kao “Malčanski berberin” jer je 20. decembra prošle godine u Brzom Brodu kod Niša oteo i zlostavljao dvanaestogodišnju djevojčicu.

– Nadamo se da će dobiti maksimalnu kaznu i da će biti osuđen na doživotni zatvor. Zadovoljni smo brzinom kojom je sprovedena istraga i podignuta optužnica. Kćerka je sada dobro. Sjedimo kući zbog ove situacije, ne idemo nigdje, gledamo TV, igramo karte i društvene igre. Veliku radost joj pričinjava četvoromjesečno štene maltezera koje je dobila na poklon. On je uveseljava po cijelidan, s njom je u sobi, ne razdvajaju se – kaže R. K., otac djevojčice.

Portparol VJT tužilaštva Borislav Radonjić potvrdio je za Blic da je optužnica protiv Jovanovića podnijeta u ponedjeljak Višem sudu u Nišu na potvrđivanje, ali zbog zaštite interesa maloljetnice i delikatnosti slučaja nije mogao da saopšti pravnu kvalifikaciju krivičnih djela koja se Jovanoviću stavljaju na teret.

Jovanović je uhapšen 5. januara na groblju u Malči, a istraga protiv njega potom je pokrenuta zbog krivičnih djela otmice i silovanja djeteta, za šta je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Stoga je za očekivati da mu se i optužnicom na teret stavljaju upravo ta dva krivična djela.

Nezapamćena drama koja je trajala 17 dana podigla je cijelu zemlju na noge i mobilisala više od 800 stotina policajaca, pripadnika snaga bezbjednosti i dobrovoljaca koji su tragali za otetom djevojčicom.

Jovanović je kasnije priznao da je nasumično izabrao djevojčicu, koju je na perfidan način naveo da uđe u ukradeni automobil marke “punto”, ispričavši joj da je novi električar koji je počeo da radi u njenoj školi i da ne zna put.

Dijete mu je povjerovalo i ušlo u auto, ali je primjetila ubrzo da ne idu ka školi. Kada ga je upitala gdje idu, on je ponovo slagao rekavši da je njen otac ukrao neke dragocjenosti i da je došao da je otme zbog toga, dok ih ne bude vratio. Automobil je ostavio na groblju u Malči, gdje su obližnjem šumarku prespavali u unaprijed pripremljenoj zemunici, a onda su put ka Knjaževcu nastavili prugom…

Kada je trećeg dana otmice, nakon pronalaska automobila i ukrštanja drugih tragova, postalo jasno da iza otmice stoji izopačeni monstrum iz Malče, koji je već osuđivan zbog silovanja djece, pokrenuta je na ovim prostorima neviđena policijska potera uz korišćenje termovizijskih kamera, helikoptera, pasa tragača, dronova…

Jovanović je, bježeći od policije, uz dosta sreće, izbjegavao potjeru koristeći se unaprijed pripremljenim skrovištima od kojih su neka bila i pod zemljom. Nakon 10 dana, djevojčica je nađena u vikendici u selu Pasjača, ošišana i u modricama, ali živa.

Dijete je spaseno iz kandži manijaka nakon što je vlasnik vikendice Emil Živić svratio da obiđe kuću u kojoj niko ne živi, pa je Jovanović iskočio kroz prozor i pobjegao. Potraga je nastavljena i u narednih nedjelju dana, sve dok 5. januara 2020. godine, vidno iscrpljen, Jovanović nije zatečen u dvorištu Petra Cekića iz Malče koji ga je pojurio metlom, a potom alarmirao policiju. Obruč oko odbjeglog monstruma je napravljen brzo, tako da je uhapšen istog dana na groblju u Malči.

Poučen ranijim kriminalnim iskustvima, Jovanović je sve priznao i objasnio računajući da će time u daljem toku postupka steći makar kakvu-takvu olakšavajuću okolnost, znajući očigledno da mu, nakon izmjene zakona, za teška nedjela za koja se tereti prijeti i kazna doživotnog zatvora.

Jovanović je iza rešetaka proveo više od 22 godine života zbog silovanja, pokušaja silovanja, ali i kraja i prevara. Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu djevojku i djevojčicu staru 14 godina.

Pošto se 2005. godine našao na uslovnoj slobodi, nakon 9,5 godina robije ponovio je krivična djela – jednu dvanaestogodišnjakinju iz Niša je silovao, a drugu iz Gornje Vrežine pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. U potjeri za njim, tada su ponovo korišćeni helikopter i psi tragači.

Osuđen je 2006. godine na 15 godina, ali je iz zatvora je izašao početkom januara 2018. godine, poslije izdržanih 12 godina, nakon što mu je Vrhovni sud smanjio kaznu po žalbi. U oktobru iste godine opet je uhapšen pod optužbom da je uznemiravao i proganjao žene i maloljetnice putem društvenih mreža.

U martu 2019. godine je u Beogradu osuđen na pet mjeseci zatvora zbog polnog uznemiravanja žena putem društvenih mreža, dok je za druga dva djela proganjanja oslobođen optužbi. Budući da mu je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, automatski se našao na slobodi.

Krajem juna prošle godine je nestao, njegova porodica je prijavila policiji nestanak početkom jula. Ništa se o njemu nije znalo, sve dok u decembru iste godine u ukradenom “puntu” nisu pronađeni njegovi tragovi i tragovi otete djevojčice…