Ministar spoljnih poslova Srbije

Selaković: Dodatni pritisak Amerike po pitanju Kosmeta

20:39, 16.04.2021.
Izvor: Srna
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da Beograd očekuje da će SAD vršiti dodatni pritisak na Srbiju s ciljem da promijeni svoj stav u odnosu na Kosovo i Metohiju i po pitanju veza sa Rusijom i Kinom.

Selaković je rekao da Beograd ne vidi da je Priština spremna za ekonomsku saradnju u skladu sa ranije postignutim sporazumom u Vašingtonu u vrijeme administracije Donalda Trampa.

- Priština je u Vašingtonu preuzela na sebe obavezu da učestvuje u toj inicijativi, ali prije tri dana takozvani kosovski premijer i predsjednik su izdali saopštenje u kojem se kaže da oni na to ni ne pomišljaju i da ne namjeravaju da poštuju tu obavezu. Konkretno, trenutno ne vidimo s njihove strane ponašanje u skladu sa Sporazumom - naveo je Selaković u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da je Beograd zahvalan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za podršku koju je Rusija pružila Srbiji po pitanju Kosmeta.

- Važan aspekt naših političkih odnosa je ta podrška koju je Srbija dobila od Rusije po pitanju Kosova i Metohije. Želim da iskoristim priliku i da zahvalim predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu za podršku na međunarodnoj sceni, u UN i drugim međunarodnim organizacijama i agencijama - rekao je Selaković.