Milan Vukićević

Sin Miloševićevog sudije pretukao bivšeg advokata Karadžića i Mladića

13:39, 18.05.2020.
Izvor: Kurir
Milan Vukićević, koji je sa još trojicom uhapšen zbog napada na advokata Gorana Petronijevića (60) i bivšeg sudiju Novicu Pekovića (70) u bašti kafića na Vračaru, sin je nekadašnjeg predsjednika suda i bliskog prijatelja Slobodana Miloševića, Borivoja Vukićevića.

Borivoje Vukićević je bio predsjednik Saveznog suda Jugoslavije i predsjednika Savezne izborne komisije u vrijeme Slobodana Miloševića. Napisao je i knjigu u kojoj je imao odjeljak o tadašnjem predsjedniku Jugoslavije. Nazivao je psihopatama sve koji su Miloševiću uzvikivali "Sadame" i "Crvena bando", a njega poredio sa "neuništivim jablanom". Prepričao je i anegdotu kada je sa suprugom, Slobom i Mirom zaustavljen na granici po povratku sa puta iz Rumunije zbog "okruglog sira".

- Carina nam nije dala da unesemo hranu iz Rumunije. Carinik nam je ponudio ili da sir ostavimo na stolu ili da ga bacimo u obližnji kontejner. I dok sam ja već gubio živce, Slobodan se blago nasmiješio i rekao: "Propisi su propisi" - ispričao je svojevremeno Borivoje.

Protiv Borivoja je svojevremeno podnijeta i krivična prijava, i to zbog namiještanja izbora. Naime, 2020. godine Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je 24. oktobra od istražnog sudije Prvog opštinskog suda da pokrene istragu protiv deset članova Savezne izborne komisije (SIK) zbog falsifikovanja rezultata predsjedničkih izbora.

Tužilaštvo je to učinilo na osnovu krivičnih prijava organizacije G17 plus i Momčila Trajkovića, jednog od lidera DOS-a. Krivična prijava G17 plus, koju je potpisalo i 15.000 građana, kako su tada prenosili mediji, teretila je predsjednika Borivoja Vukićevića, kao i sedam članova stalnog sastava SIK-a i članove proširenog sastava tog tijela, samo za falsifikovanje izbora. Za to krivično djelo kazna je bila tri do pet godina zatvora.

Ta krivična prijava G17 plus odnosila se i na bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, koji je optužen da je "podstakao" članove SIK-a na promjenu rezultata izbora.