Silovatelj iz Požege

Srbija u strahu: Nakon Malčanskog berberina još jedan silovatelj na slobodi

09:52, 08.02.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Stanovništvo Užica, Požege i okolnih mjesta upozoreni su da je nakon 14-godišnje kazne zatvora na slobodu pušten M. Č. (64) silovatelj iz Požege.

Zakoni u Srbiji ne podrazumijevaju da se osuđenici, pa ni za ovakva djela, prate nakon što odsluže kaznu. Stanovništvo Srbije, a pogotovo Užica i Požege, opravdano strahuje da bi osuđeni silovatelj mogao ponoviti djelo, smatra kriminolog Zlatko Nikolić.

– Ne može se držati osuđenik kojem je istekla kazna. Zakoni postoje da štite sve, čak i takve nevaljalce. Voluntarističko produžavanje kazne, odnosno produžavanje kazne bez suđenja kod nas ne postoji. U nekim zemljama, da, pa se kazna produžava nekome ko je nesiguran, ali to je po meni nehumano i nepravedno, i zato sam protiv toga – rekao je Nikolić, te naveo kako se ni njegovim praćenjem na slobodi ne bi mnogo postiglo.

Na Fejsbuk stranici Užice – oglasna tabla, objavljeno je da je Igor Jurić upozorio roditelje iz okoline Požege i Užica da čuvaju svoju djecu, jer je na slobodi muškarac koji je osuđen za silovanje maloljetnog lica.

Srbija je u strahu i zbog nedavnog slučaja kada je osuđeni silovatelj Ninoslav Jovanović (47) iz Niša, poznatiji kao Malčanski berberin, nakon izlaska iz zatvora oteo djevojčicu Moniku Karimanović (12).

Podsjetimo, Malčanski berberin uhapšen je poslije 17 dana bijega, nakon što je, kako se sumnja, oteo, silovao i mučio maloljetnicu iz Suvog Dola.

On se tokom potjere skrivao u zemunici, a 5. januara uhapšen je na groblju u selu Malča, koje se nalazi na oko 20 kilometara od centra Niša.