Srbiju pogodilo olujno nevrijeme, padao krupan grad

08:11, 20.05.2020.
Izvor: RTS
Neke dijelove Srbije pogodilo je olujno nevrijeme, praćeno krupnim gradom koji je načinio štetu na usjevima, objektima i putevima. Na snazi je narandžasto meteorološko upozorenje.

Studenicu i okolinu pogodilo je olujno nevrijeme nešto prije 15 časova. Grad veličine oraha padao je petnaestak minuta i nanio štetu na usjevima, voćnjacima, baštama i makadamskim putevima.

Predsjednik Mesne zajednice Studenica Dragan Jevremović kaže da je, prema podacima meteorološke stanice u tom mjestu, za nepun sat vremena palo 39 litara kiše po kvadratnom metru.

Kratkotrajan ali krupan grad padao je u Sjenici. Mještani kažu da je bio veličine kestena i lješnika. 

U selu Bagatiće na Pešteri najviše oštećenja bilo je na krovovima i automobilima. Bilo je manjih oštećenja i u ostatku opštine Sjenica. 

Velika materijalna šteta načinjena je i na voćnjacima i zasadima u selu Gnjilanica u opštini Raška.  

Kiša praćena olujnim vetrom na Goliji donijela je i grad. Prema riječima mještana Dajića Brda, Devića i Pridvorice, grad je bio rijedak ali izuzetno krupan.

Oštetio je rodne grane u nekim zasadima maline, ali je veću štetu napravio na seoskim putevima. 

Nevrijeme praćeno kišom, gradom i olujnim vjetrom zahvatilo je područje Kruševca, Opštine Aleksandrovac i dijela Trstenika.

Štetu su pretrpeli usjevi, voćnjaci, vinogradi, oštećeni su automobili, fasade. Protivgradana odbrana je dejstvovala bez prestanka čime je šteta donekle ublažena.