Ministar unutrašnjih poslova

Stefanović: Povratnici sa stranih ratišta - najveća prijetnja za Srbiju

17:05, 14.01.2020.
Izvor: Srna
Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da je povratak boraca sa stranih ratišta jedna od najvećih potencijalnih prijetnji za Srbiju kada je riječ o terorizmu i ekstremizmu.

Stefanović je podsjetio da je Srbija donijela zakon kojim sankcioniše učešće domaćih državljana u stranim sukobima, što je uticalo na drastično smanjenje broja onih koji idu na strana ratišta.

"Naravno, to je pomoglo i da se osude lica koja su u tome učestvovala", rekao je Stefanović polaznicima Škole nacionalne obrane tokom predavanja o temi "Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment nacionalne bezbednosti Republike Srbije".

On je naveo da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi 28 punoljetnih državljana Srbije, saopšteno je iz MUP-a.

"Prema našim podacima, devet se vratilo u Evropu, ne samo u našu zemlju, dok je 12 osoba poginulo", rekao je Stefanović i napomenuo da ta statistika ne obuhvata podatke sa Kosova i Metohije, odakle je najviše boraca i otišlo.

Stefanović je rekao da borba protiv organizovanog kriminala i pranja novca predstavlja važan aspekt i u borbi protiv terorizma.

"Nekada je to bilo potpuno razdvojeno, ali danas organizovani kriminal, pre svega trgovina narkoticima, donosi mnogo novca i deo tog novca se koristi i za finansiranje terorizma širom sveta", ukazao je Stefanović.