Teška situacija u bolnici u Novom Pazaru

22:10, 01.02.2021.
Izvor: novosti.rs
Od petoro anesteziologa koji rade u "zelenoj zoni", pre svega na odeljenjima hirurgije i porodilištu, novopazarske Opšte bolnice njih četvoro je zaraženo virusom korona, zbog čega je menadžment te zdravstvene ustanove angažovao ljekare iz drugih gradova.

U Novi Pazar, kao u vreme najveće krize izazvane virusom korona, već je stigla Tatjana Petrović iz Kraljeva, a očekuje se dolazak još jednog anesteziologa iz Čačka.

- Čim sam došla, odmah sam ušla u operacionu salu, jer se nedostatak anesteziologa svakako osjeća. Trenutno se na dežurstvu smjenjujem sa još jednim kolegom iz ove bolnice, dok su tri anesteziologa u "crvenoj zoni" - kaže Petrovićeva.

Doktori sa hirurgije sa kojima smo pričali kažu da je situacija prethodnih dana bila izuzetno teška, ali da pacijenti nisu bili ugroženi.

- Iako to nije po pravilima, "uskakao" je načelnik Službe anestezije i reanimacije koji je angažovan u "crvenoj zoni", pa smo nekako premostili problem do dolaska doktorke Petrović. Da nije ona stigla, bili bismo pred "pucanjem" - dodaje jedan od hirurga.

Jedini anesteziolog iz Novog Pazara koji radi je zvanično u penziji od novembra prošle godine, ali je ostao da pomogne. Nezvanične priče kruže da on odbija da se testira.

Ono što je poznato jeste da je od 17 testiranih zaposlenih u Službi anestezije i reanimacije, pored četvoro ljekara, bilo pozitivno još dvoje - medicinska sestra i spremačica.

Opšta bolnica u Novom Pazaru ima ukupno osmoro anesteziologa, a u "crvenoj zoni" trenutno ih je angažovano troje.