Kosovo i Metohija

U srpskim sredinama 10 odsto veća izlaznost u odnosu na ostale sredine

16:20, 14.02.2021.
Izvor: Srna
Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji na svim biračkim mjestima do 13.00 časova glasalo je 19,8 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je nevladina organizacija "Demokratija na delu" koja prati današnje glasanje.

Izlaznost birača varira od regiije do regije.

Najveća izlaznost je u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova - Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću gdje je izaloznost veća za cijelih 10 procenata u odnosu na prosjek na cijelom području Kosova i Metohije.

U ostatku Kosova i Metohije u Prištini je za dva procenta veća izlaznost u odnosu na prosjek opšte izlaznosti, u Gnjilanu, Uroševcu i južnoj Kosovskoj Mitrovici na nivou prosjeka, a u opštinama Đakovica i Peć izlaznost je za dva odsto manja u odnosu na prosječnu izlaznost.

Najniži broj je zabilježen u opštini Prizren gdje je do 13.00 časova glasalo četiri odsto manje u odnosu na prosjek izlaznosti na cijelom području Kosova i Metohije.

Posmatrači "Demokratije na delu" su primijetilid da je do 13.00 časova na 26 odsto biračkih mjesta prijavljena djelimična primjena antikovid mjera, dok na jedan odsto njih ove mjere uopšte nisu poštovane.

Ova orgaizacija je saopštila da na 92 odsto biračkih mjesta nije bilo slučajeva glasanja sa neispravnim ili neodgovarajućim ličnim dokumentima dok je na svega 7% biračkih mjesta utvrđena izvjesna nepravilnos moja uključuje fotograFisanje, pokušaj glasanja u ime drugog lica i glasanje sa nevažećim lični dokumentima.

Iz Misije EU na Kosovu i Metohiji saopštili su da su današnji vanredni parlamentarni izbori organizovani u skladu sa najvišim demokratskim principima.