"Solidarnost za Kosovo"

Uprkos zabrani božićni konvoj iz Francuske stigao na Kosmet

13:52, 29.12.2019.
Izvor: Blic
Tradicionalni božićni konvoj humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" iz Francuske stigao je juče u srpske enklave, saopštili su iz NVO "Solidarnost za Kosovo".

Uprkos zabrani koja je uvedena Arnou Gujonu, osnivaču te organizacije, 10. septembra 2018. godine, francuski volonteri, njih osmoro, ušli su na Kosovo i Metohiju bez problema ni zadržavanja od strane kosovskih službi bezbjednosti.

Kako su saopštili iz ove nevladine organizacije, distribucija paketića za djecu, školskog pribora i nove garderobe je počela danas u metohijskim selima Banje, Crkolez i Suvo Grlo a nastaviće se do 2. januara.

"Pored materijalne pomoći, naši volonteri će u svakom domu pružiti svu ljubav i solidarnost koje osjećaju prema žiteljima enklava. Ta moralna podrška je izuzetno značajna, po gotovu u ovim prazničnim danima, kad se usamljeni ljudi osjećaju još usamljenijim i zaboravljeni još zaboravljenijim. Iako nisam fizički prisutan zbog zabrane, moje srce i moje misli su sa njima. Sa volonterima koji su napustili svoj komfor i uzeli odmor u svojim firmama da bi došli na Kosovo. Sa prijateljima iz Gračanice koji ih vode po enklavama kao pravi domaćini i pokazuju im srpsko gostoprimstvo. Sa djecom i njihovim roditeljima koji žive u zabačenim selima u koja sam ranije uvijek rado navraćao. Sa svim Srbima sa Kosmeta, koji ne odustaju uprkos svemu. Naša akcija se nastavlja i naša odlučnost ne jenjava", izjavio je Arno Gujon.

Ukupna vrijednost humanitarne pomoći prelazi 62.000 evra, navodi se u saopštenju.

Ovo je, inače, 48. konvoj koji je stigao na Kosovo od 2004. godine kada je osnovana humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” u Francuskoj.