Vučić-Merkel: Neophodan razgovor Beograda i Prištine

17:47, 03.12.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemački kancelar Angela Merkel saglasili su se da je razgovor Beograda i Prištine neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obje strane.

Vučić je tokom telefonskog razgovora naveo da će preduzeti sve neophodne korake s ciljem uspješnog nastavka ovog dijaloga, da bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

On je informisao Merkelovu o paketima mjera koje je Srbija donijela radi ublažavanja ekonomskih posljedica, ali i o svim zdravstvenim, epidemiološkim i drugim naporima koje je država Srbija uložila na suzbijanju virusa korona i saniranju posljedica po zdravlje stanovništva.

Vučić je naglasio da njemačke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju više od 67.000 radnika i znatno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, te ugledu zemlje kao dobrog mjesta za investicije, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

"Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner, čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom virusa korona. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine uprkos svim tekućim izazovima", rekao je on.

Vučić je Merkelovoj zahvalio i za kontinuiranu podršku NJemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu njemačko predsjedavanje EU.

On je istakao da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja, te naglasio da je saradnja sa NJemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

Vučić je istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo "jer je proces evropskih integracija zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu".

Merkelova je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će NJemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.