Predsjednik Srbije

Vučić otkrio zašto ne ide u Zagreb

13:16, 14.11.2019.
Izvor: RTS
Predsjednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić obavijestio je predsjednika Evropske narodne partije (EPP) Žozefa Dola da neće ići u Zagreb, gdje će se 20. i 21. novembra održati kongres EPP-a, prenosi Blic.

Aleksandar Vučić je Žozefu Dolu u pismu zahvalio na pozivu da se obrati Kongresu 20. novembra u Zagrebu, na koji je pozvan kao predsjednik SNS-a. Izjavio je da je pripremio "ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu". Ipak, rekao je da posljednjih nedjelja traje "prava medijska haranga" u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska.

"Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na koljenima", naveo je Vučić.

Dodao je da nije "nimalo strašljiv" i da je mnogo puta odolijevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade.

"Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donijelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji dio politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj", naveo je Vučić.

Zbog svega toga, ističe, neće prisustvovati Kongresu u Zagrebu. Smatra da time olakšava posao i Dolu.

"Moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da mijenjamo stvari nabolje, a ne dokaz slabosti", naveo je Vučić i zamolio da jedan od narednih važnih događaja za Evropsku narodnu partiju organizuje na teritoriji Republike Srbije.

U Srbiji su svi dobrodošli i ni protiv jednog učesnika i člana naše Evropske narodne partije neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga, istakao je predsjednik Srbije.