Ministar odbrane Srbije

Vulin oštro komentarisao Kolindinu izjavu: Njenih laži se gade antifašisti

18:47, 01.09.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas je povodom izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati dali najveći doprinos pobjedi nad fašizmom rekao da ona može da laže citav svijet, ali da Srbi i Hrvati znaju da su Hrvati uvjereno i do posljednjeg dana bili uz naciste.

"Hrvataskih zločina u Jasenovcu i Jadovnu su se gadili i Nijemci, a Kolindih laži gadi se svaki antifasista", poručio je Vulin.

On je ocijenio da Kitarović još uvijek “ne može da se otrijezni od pijanstva na proslavi zločinacke akcije Oluja” i da se samo tako može objasniti njena izjava da su Hrvati dali najveći doprinos pobjedi nad fašizmom.

"Reći takvu gadost moze samo sljedbenik Pavelića koji uživa da se ruga žrtvama ustaških koljača. Antifašistički ustanak u Hrvatskoj je podignut u mjestu Srb, i da li moze biti dileme ko ga je podigao", izjavio je Vulin.

On je naglasio da je Nezavisna drzava Hrvatska stvorena voljom ogromne većine Hrvata, koja je kako je govorio Tuđman “izraz povjesne teznje Hrvata za državom” bila najstrašnija fašistička tvorevina, mjesto sa logorom za djecu gdje je zaklano 20.000 malih Srba, Jevreja i Roma.

"Hrvatska drzava na svoju sramotu i užas slobodnog svijeta 80 godina kasnije jos uvijek ne želi da se odrekne ustaškog režima. Kolinda Grabar Kitarovic je polagala vijence na grobove ustaša u Blajburgu. Da li su oni bili antifašistiički borci i da li je Jasenovac doprinos Hrvata borbi protiv fašizma", upitao je Vulin.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je ranije danas da je hrvatski narod, srazmjerno broju stanovnika, najviše doprinio antifašističkoj borbi u Evropi.

Ona je na obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj rekla da je u antifašističkoj borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata, prenio je Index.