Ministar odbrane Srbije

Vulin: Što je Srbija jača, mir na Balkanu biće dugotrajniji

14:23, 15.08.2020.
Izvor: Tanjug
a
Vojska Srbije se oprema, naoružava i obučava, ali ne prijeti nikome, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da će, što je Srbija jača, mir na Balkanu biti dugotrajniji.

Kad god je Srbija bila slaba, onda smo imali ratove. Svako ulaganje u snagu Vojske Srbije je ulaganje u mir na čitavom Balkanu i svi treba da budu zadovoljni zbog toga. Što imate jaču Srbiju, biće mir, jer mi čuvamo mir – rekao je Vulin gostujući na TV Hepi.

Vulin je naveo je da je snaga srpske vojske pre svega u njenim ljudima, koje je uspela da sačuva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je rekao, zahvaljujući predsjedniku Vučiću, prošle godine su plate u vojsci povećane dva puta, što se, kaže, nije desilo ni u vrijeme JNA, a da su za tri godine, tri puta povećane platu.

– Nije to još dovoljno i još ćemo raditi na tome – rekao je Vulin i dodao da ga Vučić svakodnevno zove i pita za stanje u vojsci, da li je obezbjeđeno sve što je potrebno, da li se ispunjavaju svi zadaci, kakav je socijalni položaj, zdravstvena zaštita i opremljenost pripadnika.

Ministar je istakao da ljudi u Vojsci Srbije rade težak i odgovoran posao, a da bi, bilo nezamislivo kako bi protekla prethodna dva talasa korona virusa, da nije bilo pomoći vojske.

On je naveo da je srpska armija mnogo snažnija nego što je bila prije nekoliko godina.

– To svi mogu da vide, i prijatelji i neprijatelji. Ali, neka se prema toj činjenici svako odnosi onako kako se osjeća – rekao je Vulin i dodao da će vojska biti još snažnija, a njeni pripadnici i tehnika, u još boljem položaju.

Dodao je da je naoružavanje vojske važno, jer sloboda nema cijenu, a vojska da bi bila u stanju da zaštiti našu zemlju, naš način života i Srbe gdje god oni da žive, mora biti naoružana i obučena.

– Kada ste vojno neutralni, onda je to najveća obaveza, jer onda ste sami, to je najčasnije. Predsjednik je izabrao najčasniji i najteži put. Vojna neutralnost znači da ne pripadamo nijednom paktu, da ćemo sami donositi svoje odluke, da ćemo sami odlučivati o tome kako se razvija naša vojska, kako je i zašto upotrebljavamo – rekao je Vulin.

Dodao je da je predsjednik Srbije jedini državnik na Balkanu, a možda i u Evropi, koji potpuno samostalno donosi odluke, samo u skladu sa interesima svog naroda i da zbog striktnog držanja do politike mira na Balkanu, vrlo često trpi žestoke političke udarce.

– Ipak, Vučić smatra da je borba koju vodi vrednija i važnija od njega – rekao je Vulin, a dodaje se u saopštenju.