Završena priča: Savez za Srbiju više ne postoji!

10:14, 10.08.2020.
Izvor: Kurir
Savez za Srbiju (SZS) i zvanično više ne postoji!

To je objavio jedan od njegovih lidera Vuk Jeremić, dok sagovornici Kurira ocjenjuju da će ta organizacija ostati upamćena po nizu skandala i incidenata.

Razlaz

Za nepune dvije godine SZS je, predvođen Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradović, zabilježio niz incidentnih situacija, ali i međusobnog neslaganja unutar saveza. Zanimljivo je da SZS prestaje s radom ubrzo nakon republičkih izbora, koje su bojkotovali.

- Savez za Srbiju više ne postoji i opozicija će u budućnosti sarađivati u novom, labavijem formatu, kako bi stranke mogle da jačaju svoje organizacije i izgrade kapacitet da potpuno kontrolišu izbore na svih 8.000 biračkih mjesta u Srbiji - rekao je Jeremić, čime je ozvaničen kraj SZS.

Dio članica saveza prelazi u Udruženu opoziciju Srbije, dok neki, poput Dveri, nastavljaju samostalno djelovanje.ž

Napadi, pozivi na linč...

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da je dug niz skandala po kojem će se pamtiti SZS.

- Po napadu na novinarke, na političke neistomišljenike i pozive na linč, po nasilju, upadanju u Skupštinu, bizarnim i vulgarnim pretnjama. Pokazali su da im je jedino zajednička želja da dođu na vlast, i to ih je sve koštalo budućnosti. Bilo je pitanje trenutka kada će se ta grupa propalih političara rasturiti. Ovo je i dokaz da njihov bojkot izbora nije imao nikakve veze s neravnopravnim tretmanom, o kom su pričali, jer su se odmah nakon izbora rasturili. Da je SZS vredeo, postojao bi i dalje - zaključuje Vukoičićeva.