Grejs 1

Amerika zauzima iranski tanker, posada puštena na slobodu

13:16, 15.08.2019.
Izvor: Sputnjik
Vlasti Gibraltara saopštile su da je američko ministarstvo pravde podnijelo zahtijev za zauzimanje iranskog tankera „Grejs 1“.

U saopštenju se navodi da će o ovom pitanju odlučivati Vrhovni sud u 16 časova. 

Vlasti Gibraltara oslobodile su kapetana i tri člana posade iranskog tankera „Grejs 1“, zaplijenjenog početkom jula, javio je list „Gibraltar kronikl“ pozivajući se na vladu Gibraltara.

Izvor u vladi rekao je za list da su kapetan i tri člana posade već pušteni.

​Takođe je navedeno da su nekoliko sati prije navodnog oslobađanja tankera Sjedinjene Američke Države zatražile od vlasti Gibraltara da ga zadrže. List navodi da je zbog novog zahtijeva odluka odložena do 16 časova.

„Gibraltar kronikl“ citirao je sudiju Vrhovnog suda Gibraltara Antonija Dadlija koji je rekao da bi „Grejs 1“ već otplovio da SAD nisu podnijele prijavu.

Ranije je časopis „San“, pozivajući se na izvore bliske glavnom ministru Gibraltara Fabijanu Pikardu, saopštio da će „Grejs 1“, koji je zadržan u Gibraltaru prije više od mjesec dana, biti oslobođen u četvrtak.

Britanski marinci zadržali su tanker „Grejs 1“, koji je prevozio iransku naftu, u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da je brod plovio za Siriju i time prekršio sankcije EU protiv te zemlje. U okviru istrage, policija je pritvorila kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Sud je produžio njihov pritvor do 15. avgusta.

Teheran poriče da je nafta bila namijenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitim hapšenjem tankera.

Kao odgovor na zadržavanje u Gibraltaru pripadnici Korpusa čuvara Islamske revolucije u Iranu su 19. jula zadržali tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila.