Osvojio 53 odsto glasova

Andres Obrador novi predsjednik Meksika

08:07, 02.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
LJevičarski kandidat Andres Manuel Lopez Obrador pobijedio je na predsjedničkim izborima u Meksiku osvojivši 53 odsto glasova, što je više nego dvostruko u odnosu na najbližeg rivala.

U prvim komentarima nakon izbora Obrador /64/ je rekao da će primarni zadatak njegove administracije biti iskorjenjivanje korupcije, te da će nastojati da ostvari prijateljske i partnerske odnose sa SAD. 

Obrador je obećao da će da poštuje građanske slobode i da tokom njegovog mandata "neće biti diktature". On je prvi ljevičarski lider Meksika za posljednjih nekoliko decenija. 

Obrador je najavio i da će da preispita i revidira ugovore iz oblasti energetike, koje je isposlovala aktuelna administracija, zbog slučajeva korupcije, upozorivši da će sve nepravilnosti biti iznesene pred Kongres i nacionalne i međunarodne sudove. 

Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je na "tviteru" pobjedu Obradoru. 

Izbori u Meksiku, koji su održani juče, uslijedili su nakon najkrvavije kampanje za posljednjih nekoliko decenija tokom koje je ubijeno više od 130 političkih kandidata i partijskih zvaničnika.