Iz zatvora "Belmarš"

Asanž u sudnici u Londonu putem video-linka

13:33, 11.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž nakratko se danas pojavio u sudnici u Londonu putem video-linka iz zatvora "Belmarš".

Asanž /48/ se u SAD suočava sa 18 tačaka optužnice za špijunažu uključujući udruživanje radi hakerskih upada u državne kompjutere. U slučaju da bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu.

Asanž je samo pred sudom potvrdio svoje ime i godište i u zatvoru će ostati do narednog ročišta 21. oktobra.

"Nadam se da ćemo ostvariti napredak u ovom slučaju", rekao je sudija Tam Ikram u obraćanju Asanži na kraju petominutnog ročišta u sudu u Londonu.

Asanž se 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao isporučenje u Švedsku, gdje je bio optužen za silovanje, što on negira i smatra da će biti poslat u SAD.

Policija je Asanža u aprilu izvela iz Ambasade nakon što mu je Ekvador ukinuo azil. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 dana zbog kršenja uslova kaucije.

Tu kaznu je Asanž odslužio prošlog mjeseca, ali je u zatvoru i dalje pošto traje proces za njegovo isporučenje u SAD. Ročište za njegovo eventualno izručenje počeće 25. februara naredne godine.