Najmanje naredna tri mjeseca

Bajden se zalaže za obavezno nošenje maski u SAD

09:20, 14.08.2020.
Džo Bajden, demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima, pozvao je na uvođenje obaveznog nošenja zaštitne maske širom SAD.

- Svaki Amerikanac trebao bi tokom najmanje naredna tri mjeseca obavezno nositi masku prilikom svakog boravka izvan kuće. Uvedimo obavezu na državnom nivou koja bi odmah stupila na snagu i spasićemo živote - kazao je Bajden na konferenciji za novinare.

Bivši američki potpredsjednik kazao je da bi ta mjera mogla spasiti više od 40 hiljada ljudskih života tokom naredna tri mjeseca te spomenuo stravične cifre do sada umrlih od koronavirusa u toj zemlji. 

- Nije moralo biti tako - istakao je Bajden, prenosi USA Today.

Dodao je kako bi, da je predsjednik Donald Tramp ranije reagovao, broj žrtava mogao biti mnogo manji.

Bajden je govorio prilikom svog drugog javnog istupa s novoimenovanom potpredsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Heris, a nakon kratkog brifinga sa zdravstvenim stručnjacima o situaciji s koronavirusom. 

Heris je iznijela plan suzbijanja pandemije njihove administracije ukoliko pobjede na izborima, koji uključuje uspostavljanje odbora koji bi distribuisao milione pribora za testiranje, te razvoj posebne jedinice zdravstvenih radnika koji bi se bavili praćenjem kontakata.

Tramp je njihov prijedlog odbacio kao "igranje politike s virusom" i dao slabu podršku za nošenje zaštitnih maski, s obzirom na to da se i sam dugo opirao nošenju maske. Iako je nedavno kazao kako vjeruje u maske, odluku o tome treba li nošenje maski biti obavezno prepustio je vlastima saveznih država. 

Heris je, takođe, kazala da se demokrati zalažu za jednaku dostupnost vakcina za sve američke građane kroz plan ulaganja 25 milijardi dolara u proizvodnju i distribuciju.