Nema odluke o zaustavljanju protesta

Čileanski predsjednik odustao od podizanja cijena prevoza nakon nasilnih protesta

15:15, 20.10.2019.
Izvor: Tanjug
Čileanska vlada odustala je od podizanja cijena prevoza zbog već desetodnevnih protesta koji su postali nasilni i proširili se na dvadesetak gradova. Odluku o tome je saopštio predsjednik Čilea Sebastijan Pinera, prenio je AP.

Predsjednik je prije dva dana proglasio vanredno stanje u glavnom gradu zemlje Santjagu poslije nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada bile zapaljene i gradski metro blokiran. On je obećao da će odgovorni za nasilje platiti za svoja djela, navodi AP.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Valparaíso: Porteños cansados que el gobierno no los escuchen también en las calles. Video: Miguel Aguilera

A post shared by Piensa Prensa (@piensaprensa) on Oct 19, 2019 at 5:30pm PDT

Protesti su počeli u ponedeljak, ali su se potom proširili na dvadesetak gradova gdje nezadovoljni protestuju ne samo protiv cijena prevoza, već i cijena struje, vode i lijekova. Za sada nije jasno da li će povlačenje odluke o poskupljenju prevoza uticati na prekid protesta.

U međuvremenu, vlasti su saopštile da su u neredima povrijeđeni 156 policajaca i 11 civila, a da je više od 300 ljudi uhapšeno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Andan Drogados | Vehículo de carabineros chocó violentamente a particular en el centro de Chillán.

A post shared by Piensa Prensa (@piensaprensa) on Oct 19, 2019 at 8:44pm PDT

Rojters navodi da je Čile jedna od najbogatijih država Latinske Amerike, ali, istovremeno, i jedna od onih u kojima su najveće socijalne nejednakosti.

Nezadovoljstvo zbog visoke cijene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtjevi za reforme počev od poreza i cijene rada do penzionog sistema.