Čudan poziv se širi Austrijom: Zovu ljude da masovno uđu u markete i skinu maske

20:13, 02.03.2021.
Izvor: Telegraf.rs
Mediji u Austriji pišu o akciji na društvenim mrežama u kojoj se pozivaju građani koji ne vjeruju u pandemiju korona virusa da u petak, 5. marta, uđu u radnje širom te zemlje i bace maske.

Budite bez maske u odjeljku gdje su voće i povrće u određeno vrijeme, bilo da dođete tamo bez maske ili da je skinete. Što više ljudi bude, to bolje. Prihvatite eventualno izbacivanje iz objekta, upozorenje ili žalbu i dođite sljedeći put - navodi se u pozivu koji se širi društvenim mrežama, a prenosi “Heute”.

Kako navodi ovaj austrijski portal, uzbuđenje na internetu među ljudima povodom ovog poziva je veliko, a ovo je primjetila i policija. Kako je rekao portparol ministarstva unutrašnjih poslova, organi reda znaju šta se sprema i istraga je u toku.

U međuvremenu, Kancelarija za zaštitu Ustava takođe je pokrenula istragu u vezi sa pozivom koji se širi društvenim mrežama.

“Heute” u tekstu naziva pristalice ove akcije kao “maskirane pobunjenike”, a prema nezvaničnim informacijama, pokretači i simpatizeri su navodno povezani sa anti-korona demonstrantima”. Austrijski portal ističe da, na osnovu informacija koje je otkrilo ministarstvo unutrašnjih poslova, moguće je da ekstremističke grupe stoje iza ovog poziva.

Nadležni ističu da će policija biti na tim mestima u određeno vreme kako je naznačeno u pozivu. Kako navode austrijski mediji, pripadnici organa reda neće “stražariti” ispred supermarketa sve vrijeme, ali će biti “na terenu i vršiti provjere”, kaže portparol ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Policija će pojačano slati patrole ka prodavnicama gde bude došlo do okupljanja “maskiranih pobunjenika”. “Heute” navodi da ćse se policajci upustiti “u dijalog sa okupljenima”. Međutim, ukoliko učesnici ovog poziva ne budu sarađivali, “sankcije će biti preduzete”, rečeno je tom austrijskom portalu.

Tamošnji mediji navode da će nadležne službe intervenisati u supermarketima ukoliko za to bude potrebe.

- Zaposleni u supermarketima takođe mogu da informišu policiju u slučaju da dođe do ovih prestupa - naveo je portparol ministarstva.