Potvrdili iz izraelskog Ministarstva zdravlja

Dvije doze Fajzerove vakcine 95,8 odsto efikasne protiv korona virusa

10:42, 23.02.2021.
Izvor: avaz
Rizik od bolesti izazvane korona virusom pao je za 95,8 odsto među ljudima koji su primili obje doze Fajzerove vakcine, saopštilo je u subotu izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Vakcina je također bila 98 posto efikasna u sprečavanju povišene temperature ili problema sa disanjem i 98,9 posto efikasna u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navelo je Ministarstvo.

Drugu dozu primilo 1,7 miliona ljudi

Rezultati su zasnovani na podacima prikupljenim na nacionalnom nivou do 13. februara, među Izraelcima koji su primili drugu dozu najmanje dvije sedmice prije toga, piše Avaz.

Prema internet stranici Ministarstva zdravlja, drugu dozu je do 30. januara primilo oko 1,7 miliona ljudi, zbog čega su ispunili uslove da budu obuhvaćeni istraživanjem.

Aplikacija “zelena propusnica”

Prethodni izvještaji pojedinačnih zdravstvenih ustanova također su pokazali pozitivne rezultate, zbog čega je Izrael ukinuo ograničenja poslije višesedmičnih restriktivnih mjera. Prošle sedmice, dozvoljeno je otvaranje škola i mnogih radnji.

Ministarstvo zdravlja također je uvelo aplikaciju “zelena propusnica”, povezanu sa personalnim zdravstvenim kartonima, koju ljudi koji su vakcinisani ili se smatraju imunim poslije oporavka od korona virusa mogu da pokažu da bi odsjeli u hotelima ili prisustvovali sportskim ili kulturnim događajima.