Dvoje poginulih tokom protesta u Mjanmaru

17:03, 20.02.2021.
Izvor: Tanjug
U današnjoj intervenciji policije bojevom municijom i gumenim mecim u gradu Mandaleju u Mjanmaru ubijeno je najmanje dvoje demonstranta, a nekoliko ih je teško povređeno, javljaju svjetske agencije, navodeći da je sukob između pripadnika snaga bezbednosti i demonstranata trajao više sati.

Protesti zbog vojnog puča u Mjanmaru se ne smiruju, demonstranti su izašli na ulice i danas u većem broju gradova, a među njima su pripadnici etničkih manjina, pisci, pjesnici i radnici, svi jedinstveni u zahtevu da se okonča vladavina vojne hunte i oslobode premijerka Aung San Su Ći i drugi politički pritvorenici, prenio je BBC.

Nasilje u Mandaleju izazvano je nakon što je u petak jedna mlada žena izgubila život i postala prva žrtva višednevnih protesta protiv vojne hunte.

Agencija Rojters prenosi da je jedan ljekar izjavio za sajt "Irrawaddy news" da se nekoliko ljudi sa protesta žalilo na tegobe izazvane suzavcem i da je jedna osoba ranjena tokom intervencije policie.

SAD osudile primenu sile vojne hunte u Mjanmaru

Predstavnik američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da SAD izražavaju žaljenje povodom smrti jedne devojke tokom protesta u Mjanmaru i osuđuju primenu sile protiv demonstranata od strane vojne hunte.

Mija Tvate Tvate Kaing koja je tek navršila 20 godina, preminula je u petak u bolnici u kojoj je bila na aparatima za održavanje u životu od 9. februara, prenio je Rojters izjavu njene porodice.