Predsjednik Turske

Erdogan: Ne nadajte se da ćemo tražiti pomoć MMF-a, mi smo ta vrata zatvorili

08:43, 11.08.2020.
Izvor: Agencije
Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja uvijek spremna riješavati pitanje istočnog Mediterana putem dijaloga.

"Uvijek smo tu i spremni smo za rješavanje nesporazuma u istočnom Sredozemlju putem dijaloga i na ravnopravnoj osnovi. Ni na koji način Turska ne bi pristala na bilo kakvu inicijativu koja bi pokušala zaključati našu državu na njezinim obalama, zanemarujući ogromnu tursku teritoriju. Turska će nastaviti provoditi vlastite planove na terenu i u diplomatiji sve dok ne prevlada zdrav razum o pitanju istočnog Mediterana", kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka kabineta u Ankari.

Naglasio je kako je potrebno razgovarati o adekvatnom rješenju koje je prihvatljivo za sve strane.

"Neka se sastanu sve zemlje Mediterana. Nađimo formulu koja je prihvatljiva za sve i koja će štititi svačija prava", dodao je turski predsjednik.

Takođe je govorio o borbi protiv pandemije virusa korona, posebno istakavši dobre rezultate njegove zemlje u toj borbi.

"Kada se završi borba protiv COVID-19, Turska će biti jedna od zemalja u svijetu koje su prebrodile pandemiju uz najmanju moguću štetu", rekao je Erdogan.

Dotakavši se ekonomskih posljedica pandemije virusa korona, napomenuo je kako neki priželjkuju da se Turska zaduži kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Turska nema duga prema MMF-u, ali iz glavne opozicijske stranke govore 'Ići će MMF-u, nešto će tražiti'. Ne trljajte dlanove uzalud, mi smo ta vrata zatvorili", poručio je Erdogan.

Istakao je takođe, da je Turska mobilizovala sva moguća sredstva kako bi pružila pomoć građanima Libana nakon razorne eksplozije u Bejrutu, dodajući da su potpredsjednik Turske Fuat Oktaj i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu posjetili to područje i informisali se o potrebama tamošnjih ljudi.