Fejsbuk i Instagram se povlače iz Evrope

22:08, 22.09.2020.
Irska komisija za zaštitu podataka prošlog mjeseca je donijela odluku prema kojoj Fejsbuk privatne podatke svojih korisnika iz Evropske unije ne bi smio "prebacivati" u SAD, već bi ih morao čuvati na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada.

Ako zaista dođe do primjene te odluke, posljedice po korisnike i brojne kompanije u Evropi bi mogle biti nesagledive, objašnjavaju iz Fejsbuka u tužbi koju su podnijeli Visokom sudu u Irskoj.

U tužbi, koju je podnijela Fejsbukova šefica za zaštitu podataka u Irskoj Ivon Kanan, navodi se da u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogli da nastave sa pružanjem usluga Fb i Instagrama u EU.

To bi, ukratko, značilo povlačenje te dvije popularne društvene mreže sa više od 400 miliona evropskih korisnika iz zemalja EU. Ona je posebno naglasila da su, zahvaljujući tim mrežama, evropske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi eura.

Iz Fejsbuka podsjećaju i da brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD, ali da je irski povjerenik za zaštitu ličnih podataka Helen Dikson izdvojila samo Fejsbuk i donijela odluku koja se odnosi samo na Zakerbergovu kompaniju.