Grčka uz pomoć kućnih testova na korona virus ublažava mjere i otvara škole

21:24, 07.04.2021.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Vlada u Atini je potvrdila da će Grčka otvoriti srednje škole od sljedeće nedjelje uprkos nedavnom rekordnom broju novih dnevnih slučajeva zaraze, u čemu se najviše oslanja na besplatne kućne komplete za samotestiranje na Kovid 19.

Rojters prenosi da je grčka vlada započela masovnu distribuciju kompleta za kućno testiranje na virus korona za koje se nada da će pomoći u kontroli pandemije i ponovnom otvaranju ekonomije.

Ministarka prosvjete Niki Kerameos najavila je da će srednje škole ponovo početi sa nastavom od 12. aprila, ali pod uslovom da i učenici i nastavnici nose maske i najmanje se dva puta nedjeljno testiraju na Kovid 19, navodi agencija.

Rojters prenosi da su besplatni kompleti za kućno testiranje, koji su prvobitno bili rezervisani samo za tu namjenu pre masovne distribucije svim odraslim osobama, počeli da se pojavljuju danas u apotekarskim radnjama.

"Ovo je ogroman projekat u kome Grčka prednjači", naglasio je zamjenik ministra zdravlja Vasilis Kontozaminis, navodi agencija.

Grčki zvaničnik je dodao da je već dostupno 2 miliona kompleta za samotestiranje, a da će novih 7 miliona stići u apoteke do kraja sljedeće nedjelje.