Protestanti ne odustaju

Haos u Americi: Minesota na ivici rata, Pentagon diže vojsku

17:59, 30.05.2020.
Izvor: RTS
Guverner Minesote Tim Volc naredio je najobimniju mobilizaciju Nacionalne garde u istoriji, a Pentagon je spremio posebne snage za pomoć u uspostavljanju reda u državi u kojoj već četiri dana traju neredi zbog ubistva Džordža Flojda. Vlasti tvrde da su nerede organizovali anarhisti, rasisti i agenti narko-kartela. Ukupno 5.000 vojnika i policajaca od danas na ulicama Mineapolisa.

- Apsolutni haos... Ovo nije ispoljavanje tuge ni protest protiv nepravde. Ovo se mora popraviti. Idite kući - rekao je guverner Tim Volc poslije četvrte noći nereda u Mineapolisu.

Volc i predstavnici policije tvrde da među "masom uhapšenih" ima najmanje stanovnika Mineapolisa i okolnih mesta, već se radi o "organizovanim grupama koje su došle sa strane".

Prema procjenama policije, oko 80 odsto učesnika nasilnih protesta došli su sa strane.

Policija je saopštila da je prethodne noži uhapšeno najmanje 50 osoba.

- Anarhisti, rasisti i agenti narko-kartela - nabrojao je Volc moguće krivce za užasnu destrukciju koju je u prethodne četiri noći, uprkos uvođenju policijskog časa, doživio Mineapolis.

Star tribjun iz Mineapolisa javlja da je u četiri dana nereda uništeno i opljačkano 240 prodavnica i poslovnih objekata.

Volc je rekao i da način na koji su se neredi odvijali neobično podseća na organizovane vojne operacije, kao i da je tokom nereda bilo moguće primetiti kako se "vođe kreću od mjesta do mjesta".

Govoreći o policijskim akcijama, Volc je rekao da je demonstranata jednostavno bilo više nego pripadnika snaga reda.

Zbog toga je u poslednjih nekoliko časova mobilisano oko 2.500 pripadnika Nacionalne garde, odnosno više nego bilo kada u istoriji ovih snaga. Oni će odmah biti raspoređeni širom Mineapolisa, kako bi se obezbijedio red i mir.

Osim Nacionalne garde, vlasti u Minesoti angažovale su i oko 2.500 policajaca u pokušaju da zauzdaju nasilje koje već četiri dana potresa taj grad.

Istovremeno, Pentagon je stavio snage u stanje pripravnosti kako bi, u slučaju potrebe, hitno bile prebačene u Mineapolis.

Guverner Minesote je rekao da će razmisliti da li da prihvati pomoć Pentagona, ali da bi svakako bili dobrodošli obavještajni podaci koji bi mogli pomoći prilikom identifikovanja organizatora.