Promjena kursa

Iranski tanker krenuo ka Turskoj

09:07, 24.08.2019.
Izvor: B92
Iranski tanker sa 2,1 miliona barela sirove nafte vrijedne 130 miliona dolara, prije nekoliko dana pušten je iz Gibraltara nakon višednevne zaplijene. 

Tanker je promijenio kurs i sada plovi ka lucu Mesrin u Turskoj, pošto je Grčka saopštila da neće da rizikuje svoje odnose sa SAD koje se protive i prijete sankcijama ukoliko tanker stigne u Grčku, prenosi AP.

To je otkriveno kada je posada tankera "Adrijan Darja 1" unijela novu destinaciju u Automatski identifikacioni sistem, međutim, navodi se, Turska možda i nije krajnja destinacija.

Kako se navodi, turska luka Mesrin se nalazi 200 kilometara severozapadno od rafinerije u Banijasu u Siriji, gdje je navodno tanker i krenuo, prije nego što je početkom jula zadržan u Gibraltaru.

Pretpostavlja se da će tanker stići u Mesrin za nedjelju dana.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.