Više puta upozorili stanare da izađu

Izraelci srušili najvišu zgradu u Gazi

19:20, 12.05.2021.
Izvor: Beta
Izraelski borbeni avioni srušili su danas kulu "al Šuruk" u Gazi, pošto su više puta upozorili stanare da izađu.

Kako navodi AP, to je najveća višespratnica u Gazi, a izraelski mediji podsjećaju da je to treća visoka zgrada koju je Izrael srušio od ponedjeljka uveče, kada je počeo sukob sa islamskim ekstremističkim Hamasom koji vlada pojasom Gaze.

Izrael tvrdi da su u takvim zgradama kancelarije komandira palestinskih ekstremističkih organizacija.

Mediji u Gazi su naveli da je čuvaru zgrade rečeno da se stanari evakuišu i da je bilo i drugih upozorenja na predstojeći napad.

Izrael tu taktiku zove "kucanje na krov", a koristi neeksplozivne projektile koje baca na zgradu da upozori stanare da je napuste prije nego što budu bačene bombe da je unište.

Današnje rušenje te zgrade od deset spratova predstavlja novu eskalaciju nasilja, imajući u vidu da je sinoć poslije rušenja jedne 13-stospratnice počelo palestinsko baražno raketiranje centralnog Izraela, uključujući područje Tel Aviva.

Hamas tvrdi da je tada ispalio 130 raketa prema Tel Avivu.

Izraelski TV-kanal 12 javio je da je do sada oko 1.200 raketa ispaljeno iz Gaze, a da najmanje 200 nije preletjelo graničnu ogradu, već je palo na palestinsku teritoriju.

Izraelska vojska je rekla da protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola" presreo 85 do 95 odsto raketa ispaljenih na stambena područja.