Jermenske snage pokušale da sruše najveću branu u Azerbejdžanu

09:21, 11.10.2020.
Izvor: Tanjug
Iz državnog tužilaštva Azerbejdžana danas je saopšteno da su jermenske oružane snage izvele raketni napad na hidroelektranu Mingačevir u Azerbejdžanu, udaljenu oko stotinak kilometara od zone sukoba.

U saopštenju se navodi da je azerbejdžanska protivraketna odbrana uspjela da identifikuje, presretne i uništi jermenske rakete prije udara na cilj.

Ova hidroelektrana je od ključnog značaja za snabdijevanje građana Azerbejdžana strujom i bezbjednost tog postrojenja je od primarnog značaja za nacionalnu bezbjednost, prenio je TAS.

Po mišljenju eksperata, kada bi bila srušena brana na akumulacionom jezeru hidroelektrane Mingačevir, veliki dio azerbejdžanske teritorije bio bi poplavljen.

Jermenija i Azerbejdžan sinoć su razmijenile optužbe za kršenje dogovorenog prekida vatre iz humanitarnih razloga u Nagorno Karabahu

Jerevan tvrdi da je Baku izveo raketni napad na nekoliko naseljenih oblasti u Nagorno Karabahu, a ima izvještaja i o granatiranju Stepankerta.

Sinoć je, kako je prenio TASS, granatirana i prestonica Nagorno Karabaha Stepankert.

Sa druge strane, ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da su jermenske snage gađale grad Terter u Nagorno Karabahu i tako prekršile prekid vatre dogovoren iz humanitarnih razloga.

Da podsjetimo, Azerbejdžan i Jermenija su uz posredovanje Rusije posle 10 sati razgovora dogovorili prekid vatre, koji je stupio na snagu u podne u subotu. Primirje je dogovoreno iz humanitarnih razloga, radi razmjene zarobljenika, tijela nastradalih u borbama, a dogovoreno je i pokretanje suštinskih mirovnih razgovora pod okriljem Minske grupe OEBS.