Južna Karolina

Još jedna država nudi streljanje kao metodu pogubljenja: Ponestaje smrtonosnih koktela za injekcije

14:29, 06.05.2021.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Donji dom parlamenta Južne Karoline u srijedu je glasao za dodavanje streljačkog voda državnim metodama pogubljenja usred nedostatka smrtonosnih koktela za izvršenje smrtne kazne injekcijama - mjere koja bi trebalo da pokrene pogubljenja u državi koja je nekada imala jednu od najaktivnijih smrtnih komora u zemlji.

Nacrt zakona, koji je odobren glasovima 66-43, zahtjeva od osuđenih zatvorenika da odaberu da li će biti upucani ili pogubljeni strujom ako smrtonosne injekcije nisu dostupne.

Južna Karolina jedna je od samo devet država koje i dalje koriste električnu stolicu, a biće tek četvrta koja je dozvolila streljački vod.

Zemlja je posljednjeg osuđenika na smrtnu kaznu pogubila prije 10 godina.

Državni Senat je već odobrio zakon u martu, sa glasovima 32 za i 11 protiv.

Donji dom je dodao samo male tehničke promjene toj verziji, što znači da će, nakon rutinskog konačnog glasanja u Domu i potpisivanja Senata, otići republikanskom guverneru Henriju MekMasteru, koji je rekao da će je potpisati.

Za sada 37 zatvorenika čekaju na pogubljenje, prenosi Daily mail.

Južna Karolina je električnu stolicu prvi put počela da koristi 1912. godine nakon što je preuzela smrtnu kaznu od pojedinih okruga, koji su obično vješali zatvorenike.

Ostale tri države koje dozvoljavaju streljački vod su Misisipi, Oklahoma i Juta.

Trojica zatvorenika, svi u Juti, ubijeni su streljačkim vodom otkako su SAD ponovo uspostavile smrtnu kaznu 1977.

19 zatvorenika je umrlo u električnoj stolici ovog vijeka.

Južna Karolina sada ne može nikoga da usmrti, jer joj je istekla zaliha smrtonosnih injekcija i više ne može da ih kupi.