Još jedno selo u Kini stavljeno u karantin: Zavladala panika zbog bubonske kuge

08:07, 11.08.2020.
Izvor: Blic
U kineskoj provinciji Unutrašnja Mongolija zavladala je panika nakon što je i u drugom selu u tom dijelu Kine uveden karantin.

U gradu Bajanuru preminuo je muškarac obolio od bubonske kuge kome je otkazalo nekoliko organa. Trag njegovih kontakata vodi do njegovog rodnog sela, koje je odmah stavljeno u strogi karantin, nekoliko nedjelja nakon što je već zatvoreno jedno selo, prenosi express.co.uk.

– Mjesto stanovanja preminulog zapečaćeno je i sprovodi se sveobuhvatna epidemiološka istraga – saopštile su vlasti u Bajanuru, upozorivši na “opasnost od širenja kuge i u tom gradu, piše Blic.

U četvrtak je u susjednom gradu Baotou, najvećem u autonomnoj pokrajini Unutrašnja Mongolija, preminula još jedna osoba od bubonske kuge. Kako su saopštile vlasti Baotoua, muškarac je umro od kolapsa krvotoka usljed infekcije bubonskom kugom, nakon čega su odmah zatvorili selo Sudži Sincu, gdje je preminuli prvi put došao u dodir s bolešću.

Bubonska kuga je veoma zarazna i često smrtonosna bolest, pa otuda ovako ekstremne mjere.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je udio smrtnih slučajeva među oboljelima od ove bolesti, ukoliko se ne liječe, između trideset i 100 odsto.

Bolest izaziva ujed zaražene buve koja obično živi na tijelu glodara, kao što su pacovi. Nakon što buva ujede domaćina, bakterija Jersinija pestis stiže do najbližeg limfnog čvora, gdje se razmnožava, izazivajući oticanje.