Južna Karolina uvodi strijeljanje kao metodu pogubljenja osuđenika

16:34, 06.05.2021.
Izvor: klix.ba
Donji dom Parlamenta Južne Karoline izglasao je u srijedu uvođenje streljačkog voda u državne metode pogubljenja u trenutku kada vlada nestašica smrtonosnih koktela za izvršenje smrtne kazne injekcijama.

Na ovaj način se Južna Karolina približila uvođenju strijeljanja kao načina pogubljenja osuđenika na smrt.

Donji dom parlamenta te države američkog jugoistoka u srijedu je izglasao zakon kojim se osuđeniku na smrt daje izbor između streljačkog voda i električne stolice ako nema smrtonosnih koktela za injekcije.

Nacrt zakona je usvojen uz 66 glasova za naspram 43 protiv i time će Južna Karolina postati četvrta država koja je uvela strijeljanje kao opciju pogubljenja.

Senat je već odobrio Nacrt zakona u martu, ali je Donji dom Parlamenta napravio manje tehničke izmjene u toj verziji, što znači da će nakon rutinskog konačnog glasanja u Gornjem domu Parlamenta i Senatu republikanski guverner Henry McMaster potpisati zakon čim dođe na njegov sto.

Trenutno nekoliko zatvorenika čeka na pogubljenje, a posljednje informacije s terena pokazuju da tri od 37 zatvorenika u Južnoj Karolini nisu uložili žalbe na pogubljenje strijeljanjem.

Južna Karolina je 1912. godine počela koristiti električnu stolicu za pogubljenje nakon što je preuzela smrtnu kaznu iz pojedinih okruga koji su uglavnom vješali zatvorenike. Ostale tri američke države koje dopuštaju strijeljanje su Mississipi, Oklahoma i Utah.

Južna Karolina nije decenijama izvela nijedno pogubljenje, a tri je odgodila zbog nestašice smrtonosnih koktela.

U SAD-u je broj smrtnih presuda u padu zbog raspoloženja javnosti, kao i sve većih problema u osiguravanju sastojaka za smrtonosne koktele. U 2020. godini u SAD-u je ukupno pogubljeno 17 osoba, piše NBC Boston.