Krvavi otisci, pjena na ustima

Kako su se žrtve hladnjače smrti do posljednjeg trenutka očajnički borile za život

10:30, 26.10.2019.
Izvor: Blic
Migranti koji su umrli u hladnjači ostavili su "krvave otiske ruku" na unutrašnjoj strani vrata i zidovima kontejnera, otkriveno je sinoć. To pokazuje da su se žrtve do posljednjeg trenutka očajnički borile da se oslobode iz hladnjače.

Izvori tvrde da su migranti koji su nađeni mrtvi bili "goli ili sa vrlo malo odjeće". Takođe, vjeruje se da su žrtve lupale na vrata i dozivale u pomoć, kao i da su na ustima imali pjenu kada su pronađeni.

Prvobitno je objavljeno da su svih 39 žrtva bili Kinezi, ali sada se vjeruje da je najmanje šest stradalih iz Vijetnama.

"Ne mogu da dišem"

Britanski mediji su razgovarali s tri porodice iz Vijetnama koje su zabrinute da su njihovi bližnji bili u prikolici kamiona.

Tako je porodica jedne Vijetnamke rekla da im je ona poslala poruku u kojoj je pisalo da se guši i da umire. Fam Tra Maj (26) poslala je poruku svojoj majci u utorak uveče poslije čega se više nisu čule.

Fam Ti Tra Mi poslala je seriju uznemirujućih poruka svojoj majci oko pola 11 uveče, 22. oktobra, u kojima je navela da se guši.

- Mama, toliko volim tebe i tatu! Umirem zato što ne mogu da dišem - navela je u drugoj.

Nesrećni roditelji Fam Ti Tra Mi priznali su da su platili 30.000 funti kako bi djevojku (26) prokrijumčarili u Britaniju.

Još dvije porodice strahuju da su njihovi bližnji bili u hladnjači.

Brat jedne 19-godišnje djevojke rekao je da ga je nazvala u utorak ujutro rekavši mu da ulazi u prikolicu. Od tada se nisu čuli, ali im je krijumčar vratio novac. I rođaci jednog 26-godišnjaka su takođe dobili novac nazad.

Inače, vozač kamion Mo Robinson (25) nalazi se u pritvoru, međutim, postoje naznake da on nije znao šta se nalazi u kamionu.

Hapšenja

Britanska policija uhapsila je bračni par Džoanu i Tomasa Mara zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju 39 ljudi koji su pronađeni mrtvi u kamionu hladnjači u blizini Londona.

Par je rekao “Dejli mejlu” da su kamion prodali prije godinu dana jednoj kompaniji u Irskoj, ali su istražitelji ipak juče pretresli njihovo imanje prije i kozmetički salon koji je u njihovom vlasništvu. 

Još nije poznato jesu li dio krijumčarske bande.