Američka ponuda

Kapetanu iranskog tankera ponuđeni milioni

10:58, 05.09.2019.
Izvor: B92
Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a ponudilo je milione dolara kapetanu iranskog tankera koji se našao u centru diplomatskog sukoba, javlja BBC.

Kako je prenio Index.hr, Brajan Huk iz američkog ministarstva napisao je mejl kapetanu iranskog tankera "Adrian Darja", ranije poznatog i kao "Grejs 1", a kom u zamjenu za novac traži da brod pristane negdje gdje bi ga SAD mogle zaplijeniti.

Iranski tanker je zaplijenjen zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju čime bi prekršio međunarodne sankcije. Zaplijenjen je u vodama Gibraltara, a zapljenu su izvršili pripadnici Britanske kraljevske mornarice, navodno po nalogu SAD. Zvanični Teheran odmah je poručio da će se osvetiti za zapljenjeni tanker, za koji se kasnije ispostavilo da ga je iznajmila Iranska revolucionarna garda.

Nakon višenedeljih pregovora i zatezanja konca s obe strane, tanker je konačno oslobođen, napustio je Gibraltar i krenuo u za sada nepotvrđenom pravcu. Navodno prvo u Grčku, pa se pominjala Turska, pa zatim Liban. Za sve to vrijeme SAD su prijetile da će svaka zemlja koja ga primi snositi posljedice.

SAD su prošlog petka zatražile zapljenu tankera.

Vijest o novčanoj ponudi prvo je objavio "Fajnenšel tajms" u srijedu, a potvrđena je i iz ministarstva spoljnih poslova.

Kako prenosi "Fajnenšel tajms" u pismu stoji da je Trampova administracija spremna da plati kapetanu nekoliko miliona dolara da s brodom pristane negdje gdje ga američke vlasti mogu zapljeniti. Ali, kapetan Kumar ignorisao je mejl.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je na Tviteru optužio SAD za "nečuven pokušaj podmićivanja".