Kineski rudari prije sedam godina bili pozitivni na koronu?

21:29, 09.07.2020.
Izvor: Kurir
Istraga je otkrila da trag koronavirusa seže sedam godina u prošlost kada su se rudari koji su radili u rudniku punom šišmiša i pacova, u Kini, razboljeli a njihovi uzorci poslati u Vuhan na testiranje.

Kineski naučnici otkrili su soj virusa sličan kovidu-19 prije sedam godina, ali su navodno o njemu ćutali poslije izbijanja pandemije, navode strani mediji.

Istraga Sandej tajmsa navodi da je soj, najbliži novom koronavirusu, otkriven u napuštenom rudniku 2013. godine, a uzorak odnesen u laboratoriju za virologiju u Vuhanu.

Pronađen je u rudniku bakra sa šišmišima i pacovima na jugozapadu Kine.

Navodno, šest muškaraca su se 2013. godine srušila sa visokom temperaturom, kašljem i upalom pluća nakon što su radili u rudniku, a dvojica su preminula.

Preostala četvorica su testirana i pokazalo se da su pozitivni na koronavirusna antitela.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pritiskala je Kinu da istraži tvrdnje da je virus mogao da "procuri" iz laboratorije u Vuhanu.

Inače, Institut je najveća laboratorija za zarazne bolesti na svijetu i navodno je izvodio eksperiment visokog rizika u pokušaju da otkrije šta može izazvati pandemiju, kako navode strani mediji.

Sandej tajms piše da su stotine uzoraka koronavirusa prikupljeni iz udaljenih dijelova Kine i vraćeni u grad na testiranje.

Ipak, iz Instituta Vuhan kažu da su ovi eksperimenti bili odloženi zato što nisu bili dovoljno bliski SARS-u.